Управляващото мнозинство направи пореден ход, с който връща България в

...
 Управляващото мнозинство направи пореден ход, с който връща България в
Коментари Харесай

ГЕРБ разчистват път за Ф-16

 Управляващото болшинство направи следващ ход, с който връща България в начална фаза за избор на нов аероплан и по този начин възможностите на американците и обичаният на ГЕРБ Ф16 още веднъж се усилиха. Временната парламентарна комисия за изследване на избора за пазаруване на нови изтребители предлага на Министерството на защитата да промени плана за разноски по придобиването на нов военен аероплан. Депутатите считат, че би трябвало да стартираме изначало договарянията за нова техника и да съберем предложения за следващ път. Днес следва Министерски съвет да се произнесе по въпроса.
В плана трябвало да се отстранят неясноти и подозрения за ограничаващи условия към главните разновидности за реализация, свързани със схемата за заплащане. Комисията предлага актуализация на офертите, постъпили след декември 2016 година След това обновените предложения може да бъдат импортирани за приемане от Народно събрание дружно със схемата за заплащане. Макар да „ прави оценка високо “ до момента свършената работа, краткотрайната комисия твърди, че е имало липса на политическо управление и надзор на процеса, бил основан и нормативен вакуум. Твърди се, че присъединяване на външни Военновъздушни сили специалисти е било лимитирано. Комисията предлага, откакто България получи следващите нови предложения за изтребители, Министерски съвет да получи разновидности за избор.

В събота президентът Румен Радев предвижда, че в случай че състезанието се върне в изходна точка, това значи дефинитивно да приземим 100-годишната си авиация. Той се възмути, че е задраскан трудът на военните специалисти, както и упованията на военните летци и инженери за навременно решение на казуса с неналичието на техника.

Позицията на президента засилва ръководещите, които го нападнаха, че е лобирал на „ Грипен “. Дежурният Антон Тодоров размаха хвърчащи листове с „ опорни точки “, които Радев бил подготвил за срещата на Пламен Орешарски с производителя на „ Грипен “ през 2014 година Макар депутатът да се опита да изясни, че не упреква някогашния началник на Висш съдебен съвет и сегашен президент в лобизъм, той промърмори, че това доказвало, че Радев е давал мнение за „ Грипен “.

Изявленията на Бойко Борисов, че „ Грипен “ не е най-хубавият избор за превъоръжаване на Военновъздушни сили, бяха коментирани и от Румен Радев, който е в Ню Йорк за сесията на общото заседание на Организация на обединените нации. „ Бих посъветвал министър-председателя да провежда добре всички свои съветници и своята парламентарна група да прочетат документите. Нека тези хора четат, дано не го заблуждават с глупави мнения. Не може да си прочел един хвърчащ документ, а има още 100 такива, да излизаш и да казваш най-странни и нелепи изказвания. Нека тези хора да четат и да не го заблуждават с глупави мнения “, съобщи президентът.

Радев акцентира, че националната сигурност не се гради с ежедневна промяна на позициите. Президентът прикани Борисов да не дели страната и секторите на порции. Товa е стратегическа сфера за сигурността и за бъдещето на страната, разяснява той процедурата за пазаруване на нови бойни изтребители. Президентът съжали, че с тематиката за прословутите изтребители към този момент са досадили на целия български народ. Искам да припомня на премиера, че ресурсите са у него, само че и отговорността е у него, заключи той избора за нова техника за армията. Радев посочи, че министър председателят Пламен Орешарски не е търсил негова експертиза във връзка с шведския изтребител „ Грипен “.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР